nieuws

'Noem Rotterdam geen stad zonder hart'

ROTTERDAM - De tijd is gekomen om niet langer te spreken van Rotterdam als 'stad zonder hart'. Dat vindt Rotterdammer Edwin Veekens van het Rotterdamse magazine Gers!
Tijdens de presentatie van de Binnenstadsmonitor 2013 zei Veekens dat de uitdrukking over het gebombareerde centrum van Rotterdam tegenwoordig niet meer klopt.

Geraakt

"Begrijp me goed, de geschiedenis en wat er in Rottterdam is gebeurd mag je nooit vergeten. Want we zijn natuurlijk enorm hard in ons hart geraakt. Alleen het hart is niet weg, Rotterdam heeft inmiddels weer een mooi en goed hart. Als je over jezelf roept 'stad zonder hart', wat zeg je dan eigenlijk? Dan ben je negatief. Het is ook niet waar."
Astrid Sanson, programmadirecteur Binnenstad en directeur Stedelijke Kwaliteit in de gemeente Rotterdam kan zich wel vinden in de oproep van Veekens.

"Die stad zonder hart, dat was ooit zo, maar we hebben absoluut een stad met een hart. Jonge mensen komen hier ontzettend graag wonen, uitgaan en winkelen; de jongere generatie weet vaak niet dat er een bombardement is geweest. Natuurlijk moeten we ons dat altijd blijven herinneren, maar het is gewoon leuk in die stad."

'Stop ook met 020'

Veekens vindt verder dat Amsterdam niet langer met 020 moet worden aangeduid. "Zeg gewoon Amsterdam want zo heet het ook. En wij heten gewoon Rotterdam en wij zijn trots op onze stad. Laten we niet altijd kijken wat er in Amsterdam gebeurt, maar kijk gewoon eens wat er in Rotterdam gebeurt en laten we over Rotterdam gaan praten."
Foto: Het beeld De verwoeste stad van Zadkine, waarin het gat het platgebombardeerde centrum van de stad verbeeldt