nieuws

Alcohol voor minderjarigen taboe in sportkantines

ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam wil niet langer dat er in sportkantines nog alcohol wordt geschonken aan minderjarigen. Uit recent onderzoek is namelijk gebleken dat dit bij 90% van de sportclubs wel gebeurde. Daarom is er nu de Sportcode ingesteld.
In de Sportcode spreken sportverenigingen met de gemeente af dat ze zich aan de nieuwe Drank- en Horecawet gaan houden. Die stelt namelijk dat er onder de 18 jaar geen alcohol mag worden geschonken. Daarbij worden ze geholpen met trainingen voor de kantinevrijwilligers en cursussen voor de jonge leden.
Tijdens zo’n clinic voor de 13- en 14-jarigen komen ze op verschillende manieren te weten hoe het voelt om dronken te sporten. Een speciale bril, gewichten aan de armen en benen die met elastiek aan elkaar zijn gezet dienen daarbij als hulpmiddel.
Inmiddels hebben zeven Rotterdamse sportverenigingen de Sportcode ondertekend. Een van die clubs is hockeyvereniging Leonidas. Daar werd dinsdagavond in bijzijn van de wethouders De Jonge en Laan een clinic voor de jongeren gehouden. De jongeren vertelden het nuttig en leuk te vinden.
Volgens de gemeente Rotterdam is de aanpak uniek in Nederland vanwege de wijze waarop de Sportcode is opgesteld. Er wordt gehoopt dat deze methode ook landelijk navolging kan krijgen.