nieuws

Musea Museumpark: ‘slechte communicatie kunstdepot’

ROTTERDAM - Vier musea in het Rotterdamse Museumpark gaan een brief sturen aan de gemeenteraad over de bouwplannen van het Boijmans Van Beuningen voor een kunstdepot. Ze zijn zeer ontevreden over de gang van zaken.
Directeuren van het Natuurhistorisch Museum, de Kunsthal, het Chabotmuseum en Arminius hebben dinsdagavond met elkaar overlegd over de bouwplannen van het Boijmans. Volgens directeur Jelle Reumer van het Natuurhistorisch Museum is daarbij niet gesproken over de schetsen die het Boijmans afgelopen week heeft gepresenteerd.
Veel vragen
“Er is veel wrevel over de slechte communicatie rond het hele proces, want er zijn bij ons nog veel vragen’, zegt Reumer. “Waarom die plek, waarom zo groot, wat zijn de gevolgen van het ding voor het hele culturele programma in de stad, wat zijn de gevolgen voor de cultuurbegroting en wat zijn de gevolgen als het niet voor het beoogde bedrag gebouwd kan worden. Daarnaast is er nog geen discussie geweest over het inhoudelijke programma wat we daar doen en hoe het zich verhoudt tot andere culturele voorzieningen.”
Er is volgens Reumer nog meer dat speelt: “Het Museumpark is net een beetje tot rust gekomen, nadat het 7-8 jaar een bouwput is geweest vanwege de parkeergarage. We waren blij dat het park nu weer een beetje tot rust gekomen was.”
Lang niets gehoord
Hoewel de verschillende musea in het Museumpark - inclusief het Boijmans - zijn verenigd in de Stichting Museumpark, is er wel onderling overleg, hapert volgens Reumer de communicatie over het kunstdepot; “We hebben heel lang niets te horen gekregen. Uiteindelijk worden je dan zaken meegedeeld zonder dat daar discussie over mogelijk is. Ik wil niet alleen het Boijmans de schuld geven. Dat is niet de enige die er mee bezig is, ook de gemeente speelt hier een grote rol.”
Eerst meer duidelijkheid
Volgens Reumer wordt de kritiek niet alleen geleverd door de musea, maar zijn ook Rotterdam Festivals en het Erasmus MC niet blij met de hele gang van zaken. “Er zijn partijen die tegen het hele depot zijn, zover wil ik niet gaan. Maar we willen wel eerst meer duidelijkheid voordat we het over ontwerpen gaan hebben.”