nieuws

Poeponderzoek in het Erasmus MC

ROTTERDAM - Maikel Peppelenbosch is sinds 2009 verbonden aan het Erasmus MC in Rotterdam. Dagelijks is hij te vinden op de afdeling maag, lever en darmziektes. Hij geeft les maar doet ook wetenschappelijk onderzoek.
Peppelenbosch heeft sinds 2000 duizenden kilo’s poep verzameld. In zijn Rotterdamse laboratorium analyseert hij de bacteriën in deze uitwerpselen.

Ziektes beter te voorspellen

Aan de hand van de bacteriën kunnen wetenschappers en artsen steeds vaker voorspellen of iemand ziek is.
Ook onderzoekt hij welke bacteriën in poep genezend werken. Inmiddels worden er proeven gedaan met poep-transplantaties: Poep van gezonde mensen wordt bij zieke patiënten via de neus ingebracht. Op die manier genezen sommige patiënten van hun aandoening, zoals chronische diaree en sommige vormen van diabetespatiënten.

Poepsamples

Er zitten nog wel behoorlijk wat haken en ogen aan deze techniek. Daarom hoopt Peppelenbosch op basis van zijn poeponderzoek snel uit te vinden welke bacteriën genezend werken. Op die manier hoeven er alleen bacteriën en geen volwaardige poepsamples ingebracht te worden.
Hij verwacht dat dit over een jaar of toen werkelijkheid is: “Zou fantastisch zijn: want bacteriën kweken is relatief goedkoop en bovendien hoef je patiënten niet te opereren”, aldus de wetenschapper.