nieuws

Taxatiedag antiek speelgoed in Huis van Gijn

ROTTERDAM - Het museum Huis van Gijn in Dordrecht stond vanmiddag opeens vol antieke poppen, beren, autootjes.. noem maar op. Er werd namelijk een taxatiemiddag gehouden voor antiek speelgoed. Georganiseerd door de Vereniging van Expositie Ouderwets Speelgoed.
Er waren drie experts op het gebied van antiek speelgoed aanwezig in Huis van Gijn. Onder meer Frans Schalkwijk van het speelgoedmuseum in Brummen. “Ik weet vooral veel van jongensspeelgoed. Dus de poppen laat ik aan mijn collega’s over. Ik hoop dat we vandaag mooie antieke dingen onder ogen krijgen!”

Speelgoed-stoommachine

Die wens werd zeker vervuld, want er was genoeg belangstelling voor de taxatie. Zo kwam de heer Verhoef naar Huis van Gijn met een antieke speelgoed-stoommachine. “Ik heb hem in het guldentijdperk gekocht en ben nu wel benieuwd wat hij waard is. Ik word al een dagje ouder en mijn kinderen zeggen altijd: pa verkoop dat ding toch!”
En dat levert nog best aardig wat op denkt Schalkwijk. “Dit is een mooie stoommachine van het merk Märklin. Het is jammer dat de onderkant opnieuw geverfd is. Desondanks is hij wel zo’n 600/700 euro waard.”

Verzamelaars

Onder de bezoekers ook veel verzamelaars van antiek speelgoed. En dan met name van oude poppen. “Ik ben altijd gek geweest van poppen, maar een paar jaar geleden ben ik serieus gaan verzamelen. En nu wil ik weten of ik goed heb gedaan aan de aanschaf van een aantal poppen”, vertelt een van de verzamelaars.
Naast de taxateurs was er ook een poppendokter aanwezig, die kleine beschadigingen aan poppen en beren kon repareren.