nieuws

Slapende Chinezen op Europort 2013

ROTTERDAM - Meer dan duizend bedrijven uit de wereldwijde maritieme en offshore-sector laten zich deze week in Ahoy Rotterdam zien op de maritieme vakbeurs Europort.
"Voor Nederlandse bedrijven is dit een thuis wedstrijd", zegt Raymond Siliakus, Exhibition Manager van Europort. "Dit is een prima gelegenheid om te laten zien waar we als Nederlandse cluster goed in zijn. Zoals complexe schepen met geavanceerde technologie, vaak schepen die voor specifieke doeleinden zijn gebouwd zoals de baggersector en de offshore-industrie maar denk ook aan de binnenvaart en megajachten. Daar zijn we in Nederland goed in."
Bakje koffie
De hele Europese maritieme sector is hier onder één dak, zegt Marco Hoogendoorn van Holland Shipyards uit Hardinxveld-Giessendam. Op Europort 2013 presenteert Hoogendoorn zijn modulaire verblijfsaccommodaties voor offshore-bemanningen. In de stand worden volop gesprekken gevoerd met potentiële klanten. "We hebben een paar hele goed gesprekken gehad, maar het gaat wel om bedragen die je niet zomaar onder een bakje koffie binnenhaalt."
Offshore-operators
De aanwezigheid van scheepwerf Damen Shipyards op de maritieme beurs is heel belangrijk, zegt Arno Damen van Damen Shipyards." Nederland is nog steeds de grootse markt voor ons, als je het per land bekijkt. Ook al is er een economische crisis gaande in Europa, blijft Europa maar ook Nederland een hele belangrijke markt voor ons. Met name omdat veel sleepbooteigenaren zijn die met Damenboten varen en omdat veel offshore-operators van Nederlandse origine zijn en daar verkopen zijn boten aan."
Slapende Chinezen
Ook de buitenlandse maritieme sector is volop aanwezig. Uit de 40 landen die op de beurs zijn vertegenwoordigd, springen Brazilië en China eruit. Het Chinese paviljoen alleen al strekt zich uit over vier eilandstands en herbergt 39 bedrijven uit heel China.
Arno Damen van Damen Shipyards ziet ook dat er veel concurrentie is op de beurs." Er is heel veel concurrentie, teveel wat bij betreft. En de Chinezen? Ik hoorde net dat de helft van de Chinezen hier vanmiddag lag te slapen dus kennelijk is daar niet zo heel veel vraag. Maar de Chinezen zijn toch wel een partij om rekening mee te houden. Hoewel, de schepen waar wij zijn in sterk, dat zijn vrij complexe schepen. Het gaat het niet om veel staal en veel manuren, maar om complexiteit en innovatie. En daar liggen we gelukkig nog wel een tijdje vóór op de Chinezen. Maar het blijft uitkijken."