nieuws

'Examendiefstal was uit de hand gelopen kattenkwaad'

ROTTERDAM - De examendiefstal op de Ibn Ghaldounschool in Rotterdam was niets meer dan uit de hand gelopen kattenkwaad. Dat zegt advocaat Kodrzycki van de inmiddels 19-jarige hoofdverdachte Anass B.
Donderdag staan elf hoofdverdachten van de examendiefstal voor de rechter. Het gaat om een regiezitting, waarbij bijvoorbeeld de stand van het onderzoek wordt doorgenomen.

Jeugdstrafrecht

Kodrzycki pleit ervoor Anass via het jeugdstrafrecht te berechten. Dat zou een lagere straf tot gevolg kunnen hebben. De verdachte zou daartoe onderzocht moeten worden door een deskundige.
Anass B. zou tijdens verhoren een bekentenis onder druk van de politie hebben afgelegd. Volgens de advocaat werd Anass verteld dat zijn ouders zouden worden aangehouden als hij niet meewerkte en dat hij moest bekennen wilde hij de band met zijn vader goed houden.

Leidende rol

Medeverdachten zouden Anass een leidende rol hebben toegedicht. Maar volgens de advocaat typeren zijn vader, leraren en zijn oudere broer hem eerder als een domme jongen die ''extreem lui'' zou zijn. Overigens is zijn vader de oud-directeur van de Ibn Ghaldoun en werkte hij tijdens de inbraak als natuurkundeleraar.
Een vrouwelijke verdachte wordt ook gezien als initiatiefneemster van de diefstal, maar volgens haar advocaat, mr. Guy Weski, klopt dat niet en is zij bewust naar voren geschoven door enkele andere verdachten.
Vervolgingscircus OM
Een andere advocaat sprak tijdens de zitting van een vervolgingscircus van het Openbaar Ministerie. Volgens de raadsman ''zitten we voor wat kattenkwaad in de extra beveiligde zaal''. Hij sprak ook van een showproces en een heksenjacht. In zijn visie gaat het slechts om ''wat schoolkinderen die zich een spiekbriefje 3.0 hebben willen verschaffen''.
Volgens de advocaat gelden voor het ''het witte establishment'' kennelijk andere regels. Hij wees op Diederik Stapel, die ''jarenlang fraudeerde maar er met een transactie en taakstrafje van afkwam.''

Verbod rechtbanktekeningen

Aan het begin van de rechtszaak ontstond enige ophef onder de aanwezigen over een brief die een advocaat overhandigde aan de pers. Daarin staat dat het verboden is om tekeningen van zijn client te maken. De raadsman dreigt met een rechtszaak tegen de pers wanneer er toch tot publicatie van tekeningen en/of foto's wordt overgegaan.
Kranten mogen geen herkenbare foto's plaatsen van verdachten in de rechtszaal. In plaats daarvan sturen kranten vaak een tekenaar. In de zaal zijn vandaag drie tekenaars. Zij gaan gewoon door met hun werk.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl