nieuws

Monument voor Gastarbeiders in Rotterdam: Spanje

ROTTERDAM - In het Afrikaanderpark in Rotterdam-Zuid wordt alles in gereedheid gebracht voor de onthulling van het monument voor de gastarbeider. Zondag kan iedereen het kunstwerk bewonderen.
Het is inmiddels vijftig jaar geleden dat de eerste arbeiders uit Spanje, Turkije, Portugal, Marokko, voormalig Joegoslavië, Griekenland en Italië naar Nederland kwamen om te werken in fabrieken.

Spanje

De vader van Ana Maria en Mercedes kwam in 1962 met een bus van de Scheepwerf Verolme naar Rotterdam. De toen 5-jarige Ana Maria en haar moeder volgden een paar maanden later en gingen bij het pension van de familie Struis in Charlois wonen. Twee jaar later woonde het Spaanse gezin op een door Verolme geregelde flat in Hoogvliet en werd Mercedes geboren. "Onze vader Juan heeft tot een paar maanden tot zijn VUT als metaalarbeider gewerkt maar stierf helaas op z'm 62e in Spanje bij mij voor de deur", zegt een nog steeds emotionele Mercedes.
Ze heeft uiteindelijk 17 jaar in Spanje gewoond en gewerkt maar is nu al weer tien jaar terug in Nederland en woont in Oostvoorne. Haar 7 jaar oudere zus Ana Maria is jong getrouwd met een Rotterdammer en is altijd in Nederland blijven wonen. Moeder Arnau is na het overlijden van haar man terug naar Spanje gegaan en woont nu in Benidorm. Mercedes: "En ja ze vindt het heerlijk de Nederlandse bejaarden nu te helpen en Spanje te laten zien".

Erkenning

Het plan voor een monument werd in 2006 al geboren. Volgens één van de initiatiefnemers, PvdA-gemeenteraadslid Zeki Baran was het de hoogste tijd voor een monument: "Het tijdperk van gastarbeiders moeten we afsluiten.''
Baran is zelf ook een kind van Turkse gastarbeiders. "Mijn ouders vinden het heel erg leuk. Het is ook een erkenning van hun bijdrage aan Nederland. En dit is ook een moment van afsluiting. We willen nu laten zien dat we geen gasten meer zijn, maar ons ook echt moeten inzetten voor ons land." Het Gastarbeidersmonument is ontworpen door beeldend kunstenaar Hans van Bentem.