nieuws

Oude Australische klipper aan Dordtse kade

ROTTERDAM - Transportbedrijf Van der Wees in Dordrecht heeft weer eens een bijzonder klusje. Dit keer gaat het om een 180 jaar oude, houten klipper.
Het schip ligt niet zelf aan de kade, maar staat op een drijvend ponton. Daarop werd het uit Schotland gehaald en via Londen naar Dordt gebracht. Komende week wordt het schip in folie ingepakt en gegast, om het vrij te maken van ongedierte
Het vertrek uit Londen ging gepaard met media-aandacht van veel Engelstalige TV-stations, want de klipper is gered van de sloop door een groep Australiërs, die de City of Adelaide in oude glorie hopen te kunnen herstellen.
Om dat mogelijk te maken moest het schip, dat niet meer zelfstandig kan varen en in de huidige staat zelfs niet blijft drijven, op een ponton gezet worden. Volgende maand gaat het via Rotterdam naar de oude thuishaven, Adelaide.
Twee in Dordrecht aanwezige Australiërs vertellen dat hun landgenoten uitkijken naar de komst van het historische schip. Of het geheel in oude luister hersteld kan worden, betwijfelen zij: "Dat kost meer geld, dan er tot nu toe bijeen is gehaald."
De klus is voor Van der Wees het zoveelste bijzondere karwei, weet directeur Elias Ott: "Het bedrijf HEBO vroeg onze hulp bij dit transport. Na een Russische spaceshuttle en windmolens is dit weer eens iets heel anders".