nieuws

Nieuwe website over de Razzia van Rotterdam

ROTTERDAM - Het is de grootste razzia van de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Razzia van Rotterdam op 10 en 11 november 1944. Alle mannen tussen de 17 en 40 jaar moeten zich melden voor de arbeidsinzet. Ruim 50.000 mannen worden weggevoerd.
Het Stadsarchief Rotterdam, het OorlogsVerzetsMuseum en het Erasmiaans Gymnasium hebben een website gemaakt met herinneringen aan de Razzia van Rotterdam.
Leerlingen hebben het afgelopen jaar interview gehouden met de laatste getuigen van de razzia. Sommige mannen hebben nooit eerder hun verhaal verteld.In dagboeken en brieven die in het Stadsarchief en het OorlogsVerzetMuseum te vinden zijn, hebben de leerlingen gezocht naar fragmenten die illustreren hoe de razzia is verlopen en wat de mannen na vertrek uit Rotterdam hebben meegemaakt.
Zo hebben de scholieren gesproken met meneer De Jongh. Hij is tijdens de razzia meegenomen en naar Duitsland gebracht. Na het werk gaat hij in de omgeving op zoek naar eten. Hij ziet in eeen grote villa een vleugel staan. Meneer De Jongh vertelt de leerlingen zijn verhaal, een verhaal dat hij nooit eerder heeft verteld.
Hij belt aan de villa en de vrouw die open doet vraagt hem of hij een boterham of soep wil. "Ik wil pianospelen", zegt de jonge meneer De Jongh. Thuis in Rotterdam heeft hij pianolessen gehad en het is zijn droom om concertpianist te worden. Hij mag binnen komen maar de dame raadt hem aan om het pianospelen als hobby te blijven doen omdat een concert pianist altijd onderweg is.
Het verhaal van de Rotterdamse meneer De Jongh is één van de getuigenissen die is opgenomen op www.razziavanrotterdam.nl