nieuws

Persfotograaf Paul Stolk overleden

ROTTERDAM - Voormalig nieuwsfotograaf Paul Stolk is overleden. Dit maakte zijn familie donderdag bekend. Stolk fotografeerde ruim 18 jaar voor het ANP. De Rotterdammer won twee keer de Zilveren Camera en was in 1985 de eerste Fotojournalist van het jaar. Hij was al geruime tijd ziek.
Stolk werd beroemd met de foto's van Ferdi E., de moordenaar van Gerrit Jan Heijn die onaangedaan een shaggie stond te rollen tijdens een reconstructie op de plaats van de misdaad. In 1988 won hij daarmee de meest prestigieuze Nederlandse nieuwsfotoprijs. Saillant detail was dat de jury de foto wel uitkoos, maar niet wilde tonen omdat Ferdi E. toen nog als verdachte herkenbaar in beeld was.
In 1980 won Stolk de Zilveren Camera met een foto die de geschiedenis is ingegaan onder de titel Gekwetst Gezag. Het was een beeld van een agent te paard na de rellen rond de inhuldiging van koningin Beatrix.
Stolk begon op zijn zestiende als freelancer in de nieuwsfotografie en verwierf een grote reputatie vanwege zijn neus voor nieuws en treffende foto's. Zelf was heel trots op een serie foto's van de oude Willem Drees.
Paul Stolk is 67 jaar geworden.