nieuws

Monument voor Gastarbeiders: Marokko

ROTTERDAM - In het Afrikaanderpark in Rotterdam-Zuid wordt alles in gereedheid gebracht voor de onthulling van het monument voor de gastarbeider. Zondag kan iedereen het kunstwerk bewonderen.
Het is inmiddels vijftig jaar geleden dat de eerste arbeiders uit Spanje, Turkije, Portugal, Marokko, voormalig Joegoslavië, Griekenland en Italië naar Nederland kwamen om te werken in fabrieken.
Marokko
Mohamed El Ghazi gaat in 1979 bij Hooimeijer Beschuit in Barendrecht werken. De toen 25-jarige Marokkaan woonde met 35 andere landgenoten in het speciaal voor hen gebouwde pension bij het terrein. Na drie illegaal te hebben gewerkt, kreeg El Ghazi een contract, een verblijfsvergunning, trouwde, en volgde een rijtjeshuis in Barendrecht.
Inmiddels heeft hij 3 dochters en een zoon die zich vooral Nederlander voelen. El Ghazi zelf heeft het moeilijk omdat het bedrijf waar hij bijna 40 jaar heeft gewerkt hem 'aan de kant heeft gezet': "Ik ben altijd een goede en dankbare arbeider geweest maar dit is gewoon een kwestie van dumpen", zegt een boze en emotionele El Ghazi.
Erkenning
Het plan voor een monument werd in 2006 al geboren. Volgens één van de initiatiefnemers, PvdA-gemeenteraadslid Zeki Baran was het de hoogste tijd voor een monument: "Het tijdperk van gastarbeiders moeten we afsluiten en daa
Baran is zelf ook een kind van Turkse gastarbeiders. "Mijn ouders vinden het heel erg leuk. Het is ook een erkenning van hun bijdrage aan Nederland. En dit is ook een moment van afsluiting. We willen nu laten zien dat we geen gasten meer zijn, maar ons ook echt moeten inzetten voor ons land."
Het Gastarbeidersmonument is ontworpen door beeldend kunstenaar Hans van Bentem.
foto: Hooimeijer

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl