nieuws

Nieuwe ambulances voor Zuid-Holland-Zuid

ROTTERDAM - De Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid neemt deze maand twee nieuwe ambulances in gebruik. Het zijn de eerste in een reeks van vijftien wagens voor de komende vijf jaar. De oude zijn afgeschreven.
Het ambulancepersoneel had gevraagd om een hele reeks praktische verbeteringen. De nieuwe ambulances zijn robuuster, omdat er steeds meer geavanceerde apparatuur aan boord meegaat. Dit maakt de wagens ook zwaarder, zodat er tegenwoordig een vrachtwagenrijbewijs voor nodig is.
360.000 kilometer
Een ambulance maakt gemiddeld zo'n 360.000 kilometer voor hij wordt vervangen. Daarna wordt hij te duur in onderhoud en is hij ook niet meer betrouwbaar genoeg. Een kale ambulance kost ongeveer € 125.000; met alle apparatuur erin komt de prijs op ongeveer € 200.000 per wagen.
Wagenpark
De Ambulancedienst Zuid-Holland-Zuid levert ambulancezorg in zeventien gemeenten. Naast de vijftien wagens voor spoedritten zijn er ook drie 'zorgambulances' voor gepland ziekenvervoer. Ook is er nog een Rapid Responder, bestuurd door een verpleegkundige die zelfstandig de allereerste acute zorg kan verlenen en daarnaast een aanvullende rijtraining
heeft gehad.
De Ambulancedienst verzorgt jaarlijks 30.000 ritten. Ongeveer 20.000 daarvan zijn spoedeisend (met zwaailicht en sirenes).