nieuws

'Zorgverzekeraars zijn te groot geworden'

Erasmus MC 4 Fotografie Roald Sekeris
Erasmus MC 4 Fotografie Roald Sekeris
ROTTERDAM - Zorgverzekeraars en ziekenhuizen fuseren te veel en zijn te groot geworden. Daarvoor waarschuwt bestuursvoorzitter Chris Oomen van de Schiedamse zorgverzekeraar DSW zaterdag in NRC Handelsblad. Het risico dat een noodlijdende verzekeraar met belastinggeld gered moet worden, neemt daardoor toe.
Oomen haalt in het interview kritisch uit naar het Erasmus MC. Het Rotterdamse ziekenhuis zou te groot zijn geworden om efficiënt te werken. Oomen: ''Laatst liep ik mee met een hoogleraar op Erasmus MC. Dan draagt zo’n man een badge en moet hij zich overal voorstellen. Oh, u bent ook van het ziekenhuis? Er is niemand die elkaar daar nog kent. Dan gaat niemand mij vertellen dat dat een efficiënt werkende organisatie is. Ze zijn te groot. Dat voegt niets toe.''
Ook de branchegenoten van DSW krijgen kritiek. Sommige zorgverzekeraars zouden zo groot zijn geworden, dat ze niet zonder risico voor de belastingbetaler failliet kunnen gaan, waarschuwt Oomen. ''Achmea, dat in 2008 al staatssteun kreeg, heeft nu een derde van de markt. Stel dat Achmea omvalt. Er is geen zorgverzekeraar in Nederland die de verzekerden kan overnemen. Want niemand heeft voldoende eigen vermogen om 5 miljoen verzekerden erbij te nemen. Dat vereist zoveel kapitaal, dan ben je meteen failliet. Too big to fail'', zegt Oomen.
De term 'too big too fail' (te groot om te falen) werd de afgelopen jaren vooral gebruikt om banken te beschrijven. Die waren zo groot geworden dat de overheid ze niet failliet kon laten gaan. Dan zouden veel spaarders hun geld kwijtraken, waardoor het vertrouwen in de economie een flinke klap zou krijgen. Overheden moesten daardoor miljardenbedragen uittrekken om banken van de ondergang te redden.
Volgens Oomen zijn ook sommige verzekeraars nu gevaarlijk groot geworden. Hij noemt het ''belachelijk'' dat bestuurders van grote verzekeraars meer betaald krijgen dan hun collega's bij kleinere organisaties. Dat zou de schaalvergroting in de branche alleen maar aanjagen, terwijl grote verzekeraars ook een groter risico voor de belastingbetaler vormen. ''Wij, als DSW, lopen veel meer risico. Wij zijn namelijk niet too big to fail'', stelt de bestuursvoorzitter van de Schiedamse verzekeraar.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl