nieuws

RIVM: pas op met opvang Syriërs

Spuit
Spuit
ROTTERDAM - Syrische vluchtelingen moeten niet worden opgevangen in gemeenten waar delen van de bevolking zich niet hebben laten vaccineren. Daarvoor waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM). Het instituut verwijst daarmee naar de zogeheten bible belt, waar veel gereformeerden wonen die vanwege hun geloof vaak afzien van vaccinatie.
Sommige Syrische vluchtelingen zijn volgens het RIVM mogelijk besmet met het poliovirus, dat kinderverlamming veroorzaakt. Het virus was in Syrië bijna verdwenen, maar steekt na twee jaar oorlog de kop weer op. Door de aanhoudende strijd ligt het vaccinatieprogramma in het land vrijwel stil.
Uit voorzorg besloot het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zaterdag om alle Syrische vluchtelingen onder de vijf jaar te vaccineren. Dat moet voorkomen dat het virus opnieuw om zich heengrijpt. Polio komt in Nederland al jaren niet meer voor. Het virus dook voor het laatst op in 1992 en 1993, toen het heerste in de bible belt.
Tot die bible belt worden onder meer Alblasserwaard, de Hoeksche Waard en de Zuid-Hollandse eilanden gerekend. Daar wonen relatief veel gereformeerden, die zich minder snel laten inenten. Het risico besmet te raken ligt dan hoger. Overigens is de kans dat het virus zich verspreidt in Nederland klein. De vaccinatiegraad ligt hier gemiddeld op 95,4 procent.
Door het gewapende conflict in Syrië zijn miljoenen mensen op de vlucht geslagen. Volgens cijfers van de VN hebben zeker 2 miljoen vluchtelingen een veilig heenkomen gezocht in buurlanden, zoals Libanon en Jordanië. Die landen kunnen de massale vluchtelingenstroom nauwelijks verwerken.