nieuws

Redding op komst voor Rotterdamse kikkers in nood

ROTTERDAM - Goed nieuws voor kikkers, salamanders en padden die letterlijk in de put zitten: Stadsontwikkeling Rotterdam experimenteert met 'kikkertrappetjes', die beklommen kunnen worden door amfibieën in nood. Een duik in een rioolput is daardoor niet langer een doodvonnis voor de diertjes.
De amfibieën sterven nu vaak doordat ze een put induiken, maar vervolgens niet meer uit het water kunnen komen. De nieuwe reddingsladder moet uitkomst bieden: ''Het is toegepast in het Vondelpark. Binnen een jaar was de populatie verdubbeld'', vertelt een woordvoerder van Stadsontwikkeling.
Het Amsterdamse experiment was zo succesvol, dat nu de Rotterdamse kikkers aan de beurt zijn om de ladder te proberen. Verschillende putten bij wijkpark het Oude Westen zijn voorzien van het klimgereedschap. ''Tijdens het aanbrengen hebben we kikkers gezien in de putten. We hebben er drie gered, maar we zagen ook twee doden'', stelt de voorlichter.
Het hulpmiddel is volgens de betrokkenen eenvoudig, doeltreffend en goedkoop. ''Aan de zijkant zie je zo'n geperforeerd stuk metaal. Die kikkerpootjes kunnen daarlangs omhoog klimmen'', legt een vrijwilligster uit. De ladders bevatten ook een stankklep, zodat bij gebruik geen rioollucht vrijkomt.
''Het is eigenlijk heel eenvoudig: waarom hebben we dat in Rotterdam niet bedacht?'', grapt de woordvoerder. Hij kan overigens nog niet zeggen waar kikkers op termijn veilig het riool in kunnen duiken. ''Dat is nu nog niet te zeggen'', legt hij uit. Helaas voor de kikkers zijn niet alle putten geschikt voor de reddingstrappetjes.