nieuws

Amber Alert heeft bereik van 7,7 miljoen mensen

amberalert
amberalert
ROTTERDAM - Het waarschuwingssysteem Amber Alert viert maandag het 5-jarig bestaan in Nederland. Op 11 november 2008 stelde de toenmalige minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin het systeem voor vermiste kinderen die mogelijk in levensgevaar verkeren in gebruik.
In de eerste week sloten 50.000 Nederlanders zich erop aan. Het huidige (indirecte) bereik van een Amber Alert ligt nu op ruim 7,7 miljoen.
Lorenzo
Het eerste alert werd in februari 2009 uitgestuurd voor de 4-jarige Lorenzo uit Rotterdam. Het jongetje kon snel worden teruggevonden. De afgelopen jaren zijn in geruchtmakende zaken alerts uitgegaan, zoals in die van Milly Boele uit Dordrecht en de broertjes Ruben en Julian uit Zeist. Deze alerts mochten niet meer baten.
Texas
Het systeem Amber Alert dankt zijn naam en bestaan aan de moord op de 9-jarige Amber Hagerman, in januari 1996 in Arlington, Texas. De VS ontwierpen daarop het systeem en voerden het in de jaren daarna in steeds meer staten in.
Grens
Begin dit jaar ging Amber Alert Europe van start, een nieuwe stichting die tot doel heeft te zorgen dat een Amber Alert niet bij een grens ophoudt. Amber Alert Nederland is één van de grondleggers van dit Europese platform. Sinds vorige maand worden Nederlandse Amber Alerts ook in Duitsland verspreid.