Feyenoord en AZ houden elkaar in evenwicht

ROTTERDAM - Feyenoord heeft de kraker tegen AZ niet weten te winnen. In de eigen Kuip kwam de formatie van trainer Ronald Koeman niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen de Alkmaarders. Doelpunten van Mitchell Te Vrede en Lex Immers waren niet genoeg voor de Rotterdammers, die na de remise de zesde plaats van de eredivisie bezetten.
De wedstrijd kende een prima openingsfase aan de kant van Feyenoord. De ploeg toonde met name veel inzet en gretigheid tegen de bezoekers uit Alkmaar. Dit resulteerde al na vijf minuten in een levensgrote kans voor Tonny Vilhena. De middenvelder was het eindstation van een prachtige aanval waar onder andere spits Mitchell Te Vrede aan deelnam, maar Vilhena had zijn vizier echter niet op scherp staan en zag zijn inzet via AZ-doelman Esteban naast het doel verschijnen.
Na ruim een kwartier spelen kreeg ook Lex Immers de kans om Feyenoord op voorsprong te zetten. De aanvallende middenvelder kreeg de bal gelukkig voor zijn voeten, maar zijn aan overtuiging ontbrekende poging werd van de lijn gehaald. Hoewel de eerste goal van de thuisploeg in de lucht hing, was het AZ dat toesloeg. Een vlijmscherpe counter waarbij veel spelers van Feyenoord zich op de helft van de tegenstander bevonden werd afgerond door Aron Jóhansson: 0-1.
Feyenoord liet zich niet van de leg brengen door de tegentreffer van AZ en ging door met het creëren van kansen. Drie minuten na de goal leek Stefan de Vrij zijn ploeg op gelijke hoogte te schieten, maar de oud-aanvoerder van de Rotterdammers kon de bal in vrije scoringspositie niet tussen de palen krijgen. Goed keeperswerk van Esteban zorgde ervoor dat ook Te Vrede en Immers niet konden scoren voor het veel sterker spelende Feyenoord.
In de tweede helft namen de mannen van Koeman opnieuw het heft in handen en dit werd twee minuten na rust beloond. Een kopbal van De Vrij werd slecht verwerkt door Esteban waarna Te Vrede in de rebound alleen maar de bal hoefde binnen te tikken. De gelijkmaker werkte motiverend voor Feyenoord, want slechts enkele minuten later kwam het aan de leiding. Een mooie aanval werd tot doelpunt verwerkt door Immers na een uitstekende voorzet van Janmaat: 1-2.
Toch kon de Rotterdamse club niet lang genieten van de voorsprong. Hoewel Immers dicht bij zijn tweede doelpunt van de wedstrijd was na een goede actie, was het AZ dat in de tegenaanval een strafschop kreeg van scheidsrechter Bas Nijhuis nadat Daryl Janmaat zijn tegenstander vasthield. De toegekende penalty werd vervolgens benut door de Amerikaans-IJslandse spits Jóhansson.
Feyenoord probeerde na het tegendoelpunt de draad weer op te pakken, maar het duurde lang voordat het weer dreigend kon worden. Aan de andere kant kon ook AZ weinig gevaar stichten voor het doel van Erwin Mulder. Speldenprikjes waren er wel voor beide teams, zo kopte Immers over na een voorzet van Schaken. Een kwartier voor tijd werd ook Jean-Paul Boëtius gevaarlijk na een hakje van Immers, maar de buitenspeler vond de vuisten van Esteban op zijn weg.
In de slotfase ging Feyenoord het meest op jacht naar de winnende goal. Voor de gasten onder leiding van trainer Dick Advocaat was het vooral tegenhouden. Te Vrede kwam in de laatste minuut van de reguliere speeltijd nog het dichtst bij een doelpunt, maar AZ-keeper Esteban stond wederom in de weg.
Op de ranglijst staat Feyenoord drie punten achter op koploper Vitesse, dat na de zege op FC Utrecht in het bezit is van 24 punten. AZ staat tweede met een punt minder dan de Arnhemmers.

0-1 17' Jóhansson
1-1 48' Te Vrede
2-1 51' Immers
2-2 57' Jóhansson (p)