nieuws

Filipino's in Rotterdam zamelen geld in voor slachtoffers

ROTTERDAM - De Filipijnse gemeenschap in Rotterdam is een eigen inzamelingsactie begonnen voor de slachtoffers van de orkaan Haiyan, die aan zeker 10 duizend mensen het leven heeft gekost.De Filipino's kwamen zondag bij elkaar in de Hildegardiskerk in Rotterdam-Noord. Een veel grotere geldinzamelingsactie wordt georganiseerd door het Rode Kruis. Dat roept op om geld te storten op giro 7244.
De bezoekers van de Filipijnse katholieke mis in Rotterdam waren zondag vooral erg bezorgd over het lot van hun vrienden en familie. "Mijn ouders zitten daar. We weten van niets en horen niets, de telefoonkabels en electriciteit doen het niet meer," vertelt een kerkgangster.
"Ons hart en hoofd zijn vandaag bij de gebeurtenissen in de Filipijnen," zegt priester Dan Ceballos aan het begin van de Engelstalige mis. "We moeten sterk zijn en ons hoofd rechtop houden," zegt hij tegen de tientallen Filipijnen en hun familie die de mis bijwonen.
"Mijn schoonfamilie zit in Tacloban," vertelt een andere kerkganger, die getrouwd is met een Filipijnse. Het gebied rond de provinciestad Tacloban is het zwaarst getroffen. "Als je na gaat denken, dan wordt je gek. We proberen rustig te blijven en wat we kunnen doen is geld inzamelen en bidden."