nieuws

Advocaten houden 'togaprotest'

ROTTERDAM - Voor de Rotterdamse rechtbank op het Wilhelminaplein hebben enkele tientallen advocaten maandagochtend om elf over elf actie gevoerd. Gehuld in toga protesteerden zij tegen bezuinigingsplannen van de regering.
De advocaten hebben een landelijke stakingsdag afgekondigd, waaraan in totaal enkele honderden strafrecht- en asieladvocaten meedoen. Volgens de juristen belemmeren de maatregelen van staatssecretaris Teeven van justitie de toegang tot het recht voor de gewone man.
'Weg met Teeven'
De Rotterdamse advocaten scandeerden "Uw recht, ons recht, weg met Teeven!" Volgens advocate Theda Boersema merkt zij de gevolgen in haar praktijk. "In echtscheidingszaken hoor ik cliënten nu al zeggen 'ik kan dit niet meer betalen, dan blijf ik maar bij mijn man'."
Boersema stoort zich aan het beeld in sommige media van advocaten als grootverdieners. "Dan laten ze weer zo'n filmpje zien van een winkelende Moszkowicz in de PC Hooftstraat. Terwijl veel advocaten een vergoeding krijgen van 20 euro per uur. Maar dat is niet eens ons punt: het gaat erom dat hele groepen mensen straks niet meer naar de rechter kunnen"

Uitstel zaken

De protestactie wordt gesteund door de Orde van Advocaten, die overigens hoopt dat er geen cliënten de dupe zullen worden van de staking. Volgens de Rotterdamse rechtbank is dat niet het geval.
Rechtbankpresidente Robine de Lange-Tegelaar: "Van de 100 tot 150 zaken die we maandag draaien, worden er bijna tien uitgesteld omdat de advocaat ontbreekt. Dus dat valt enorm mee."
De rechters staken zelf niet, maar snappen de acties wel. "De Raad voor de Rechtspraak heeft ook haar zorgen kenbaar gemaakt aan de staatssecretaris. Door de bezuinigingen wordt de toegang tot de rechtspraak bemoeilijkt voor de mensen met de laagste inkomens."