nieuws

Schoonrijden op de schaats wordt cultureel erfgoed

ROTTERDAM - Al in de negentiende eeuw werd het schoonrijden als wedstrijdsport beoefend. Maar omdat het dreigt uit te sterven, wordt het binnenkort benoemd als cultureel Nederlands erfgoed. In Dordrecht is nog een klein groepje schoonrijders actief.
De Trainingsgroep Dordrecht van de Landelijke Schoonrijders Vereniging telt momenteel nog zo’n 25 leden, waarvan er nog ruim vijftien actief zijn. Ook zij zien de groep vergrijzen. Elke maandagavond komt de groep bijeen om te oefenen in de Dordtse ijshal aan de Sportboulevard.
Het schoonrijden wordt door de leden serieus beoefend, zo is er het blokrijden waarbij men middels twee stokken zo netjes en synchroon mogelijk over het ijs schaatst. Daarbij wordt flink geoefend hoe men de ijzers op het ijs zet.
Veel mensen denken bij schoonrijden nog aan dames en heren in klederdracht die zo statig mogelijk over het ijs zwieren, maar dat is al lang niet meer zo, al zijn er nog groepen die dat wel doen. Het is voor de schoonrijders lastig om jonge aanwas te vinden. “We hebben nog wel eens een paar jongeren gehad, maar die haakten al snel af. Volgens mij vinden ze onze groep te oud en vinden ze het schoonrijden oubollig”, vertelt een van de leden van de groep.
Toch blijven de schoonrijders het proberen met clinics voor de jongeren en is voormalig topschaatser bij het hardrijden Ard Schenk onlangs benoemd als hun ambassadeur.