nieuws

Knokploeg Zinkweg uit Oud-Beijerland

ROTTERDAM - Het is in april 1945 een zeer gewaagde actie van Knokploeg Zinkweg uit de Hoeksche Waard: de verzetsmannen kleden zich in uniformen van de Sicherheitsdienst en gaan het politiebureau aan het Haagsche Veer in Rotterdam binnen om hun gevangen genomen makkers te bevrijden. Het lukt! De leden van Knokploeg Zinkweg zijn uit handen van de Duitse bezetter.
In de Hoeksche Waard zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog verschillende verzetsgroepen actief. Een daarvan is de Groep Zinkweg (Knokploeg Zinkweg). Hun medewerking wordt gevraagd voor de verspreiding van de illegale bladen en de hulp die nodig is voor onderduikers. Het centrum van de activiteiten van de knokploeg is een boerderij aan de Zinkweg in Oud-Beijerland.
Hier woont de boerenfamilie Traas: Jan en Catharina Traas-de Jager hebben een landbouw- en fruitteeltbedrijf. Het gezin telt 10 dochters en 4 zoons. Israël Traas, lijdend aan tuberculose, kan door zijn gezondheid geen zware arbeid verrichten en komt veel buiten het eiland waar hij de nodige contacten op doet. Via deze contacten worden de eerste illegale krantjes naar de Hoekse Waard verzonden, vanuit de boerderij worden de krantjes verspreid. De leiding van het rayon Hoekse Waard, waar Knokploeg Zinkweg een onderdeel van is, is in handen van Israël Traas. De boerderij is het centrum van de knokploeg en hier worden veel activiteiten voorbereid. Ook zijn er altijd onderduikers op de boerderij.
De familie Traas maakt zichzelf door verschillende acties (auto NSB-er onderkalken, plagerijen over Duitsgezinde streekgenoten) niet populair bij de landverraders in het dorp. In het voorjaar van 1943 spreekt de dan 17-jarige Marien Traas zijn afkeur uit tegenover een vader, wiens zoon in dienst is getreden van de WaffenSS. Dankzij deze uitlating moet Marien zich melden bij de Rotterdamse Sicherheitsdienst. Op 21 mei wordt hij op transport gesteld naar het concentratiekamp Vught.
Inmiddels hebben de ouders van Marien een advocaat ingeschakeld. De man die Marien heeft aangeklaagd is in bezit van een strafblad en staat hierdoor niet sterk, wat leidt tot de vrijlating van ‘Schutshaftling 4370’ Marien Traas uit het concentratiekamp.
De Duitsers is opgevallen dat er veel te doen is op boerderij Traas. In april 1945 komter een inval. Onderduikers worden niet gevonden, maar door de grote hoeveelheid illegaal materiaal gaan de Duitsers door met zoeken. Na een nacht worden de onderduikers toch gevonden. Iedereen wordt naar het Haagsche Veer gebracht. Israël Traas is de enige die zich verborgen heeft weten te houden en hij is niet gevonden. Hij zorgt ervoor dat de mannen van Groep Zinkweg bevrijd worden uit het Haagsche Veer, door verzetsmensen in SD’er uniformen. De onderduikers komen niet meer vrij, tot aan de bevrijding zitten zij op een woonboot zonder eten en dekens.
Twee dagen na de capitulatie, op 7 mei 1945, wordt mevrouw Traas op de boerderij door rondvliegende kogels van Duitse soldaten geraakt en overlijdt aan haar verwondingen.
Dit is een verhaal uit het OorlogsVerzetsMuseum in Rotterdam.