nieuws

Echtpaar runt betaalbare zorgboerderij in Streefkerk

ROTTERDAM - In het dorp Streefkerk in de Alblasserwaard is een oude vervallen boerderij omgebouwd tot een zorgboerderij voor acht bewoners met een verstandelijke beperking. Hier is een bijzonder samenwerkingsverband aangegaan tussen de woningcorporatie, gemeente en zorgondernemers om deze kleinschalige zorg betaalbaar te houden.
Deze opvang staat onder leiding van het echtpaar Ellen en Piet Breure. Beiden hebben jarenlange ervaring in de verstandelijk gehandicaptenzorg en als echtpaar runnen ze het zogeheten Thomashuis. De Thomashuizen zijn een initiatief van een vader die tevergeefs zocht naar een zorginstelling om zijn zoon Thomas met een gerust hart aan toe te vertrouwen: kleinschalig, met liefde en waar veel tijd en energie naar de bewoners gaat. Inmiddels zijn er al meer dan honderd.
Samenwerking
In Streefkerk is een bijzondere constructie bedacht. Terwijl vele zorgboerderijen financieel in zwaar weer zitten door de vele bezuinigingen, hebben in Streefkerk woningcorporatie Beter Wonen, de gemeente Molenwaard en de zorgondernemers Breure de handen ineen geslagen. De Streefkerkse woningcorporatie vindt dat iedereen in het dorp moet kunnen wonen, ook mensen die zorg nodig hebben. "En een plek voor mensen met een verstandelijke beperking hadden we nog niet", vertelt Meint Pool van Beter Wonen.
Lage rente door garantstelling
Door een garantstelling van de gemeente Molenwaard heeft de woningcorporatie bij de bank een lage rente kunnen bedingen voor een lening om te investeren in deze boerderij. Daardoor blijven de woonlasten laag en kan veel geld, tijd en energie uitgaan naar de bewoners. "Wij kunnen zo de huur, het huishouden, onszelf en het personeel via de wajong-uitkering van de acht bewoners en hun persoonsgebonden budget", legt Piet Breure uit.
Gemoedelijk onder één dak
De laatste bewoner heeft deze week zijn intrek genomen in het Thomashuis in Streefkerk en daarom is een bont gezelschap van het Thomashuis in Streefkerk compleet. De bewoners variëren in leeftijd van 18 tot 54 jaar en hebben een verstandelijke beperking van het syndroom van Down, hechtingsproblemen tot autisme. Onder de hoede van het echtpaar wonen ze gemoedelijk onder één dak. "Het gaat prima samen, ze respecteren elkaar, ze vullen elkaar aan en helpen elkaar."
Welkom in Streefkerk
De Streefkerkers zijn gelukkig met de komst van het Thomashuis in hun dorp en dat laten ze blijken ook. "We voelen ons hier heel erg welkom. De bewoners die zelfstandig de straat op kunnen, worden geaccepteerd en zelfs geholpen in de supermarkt of als ze de weg kwijt zijn en dat is mooi", zegt Ellen Breure. "Voordeel is ook dat het rustig is en daar functioneren de bewoners goed bij", vult Piet Breure aan.