nieuws

Fyra verdwijnt nu ook als naam

Fyra
Fyra
ROTTERDAM - De hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Breda heet vanaf half december geen Fyra meer. In de nieuwe dienstregeling die dan ingaat, krijgt de trein de naam 'Intercity Direct'.
Het treinmerk Fyra werd feestelijk geïntroduceerd in september 2009 op het toen pas gereedgekomen HSL-traject tussen Amsterdam en Rotterdam. In 2011 werd de verbinding doorgetrokken naar Breda. De Bombardier-locomotieven konden niet sneller dan 160 kilometer per uur.
Technische problemen
Vorig jaar december ging de Fyra tot Brussel rijden met de echt snelle nieuwe treinstellen van de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda. Die bleken zo veel technische problemen te hebben, dat die dienst half januari weer werd opgeheven. De oude treinen gingen weer tot Breda onder de naam Fyra, maar die was besmet geraakt.
Toeslag blijft
De Intercity Direct blijft voorlopig met de bestaande intercityrijtuigen over de HSL rijden. Ook blijft de toeslag van kracht, van € 2,30 voor een enkele reis tweede klas en € 3 voor de eerste klas. Wie alleen tussen Amsterdam en Schiphol of tussen Rotterdam en Breda reist, betaalt niets extra's.