nieuws

Nu Discussie: Leest u nog?!

boeken
boeken
ROTTERDAM - Lezen. Doet u het nog? Velen lezen de hele dag door. Maar het is vluchtiger op z'n minst. Twitter, Facebook, Rijnmond.nl natuurlijk. De krant op een ipad. Maar een lang artikel wordt al lastiger. En wat dacht u van een boek?

Kortom: leest u nog? En wat leest u dan? En haalt u die boeken dan in de bieb? Of downloadt u ze ook tegenwoordig? En betaalt u er dan wel netjes voor?
Lukt het eigenlijk nog wel met lezen. Want het aantal laaggeletterden onder 45-plussers stijgt onrustbarend. Dat las ik in de krant. 21% van de beroepsbevolking boven de 55 jaar is laaggeletterd. Ze kunnen alleen heel eenvoudige en korte teksten begrijpen. Laat staan de nieuwe Grunberg of Japin.
Hoe is het met uw leesvaardigheid? Snapt u t allemaal nog, wat u in de krant leest? U weet wel, een krant. Een dun stapeltje faxen met twee nietjes.
En is het eigenlijk erg dat we steeds minder lezen? Minder taalvaardig worden? Onze cultuur wordt steeds meer een beeldcultuur. Overal schermen, en dat zal alleen maar meer worden. Dus is geschreven taal nog wel nodig? We schrijven steeds minder met de hand. Ik maak regelmatig aantekeningen in mn telefoon.
Kortom, leest u nog? En is het belangrijk dat we dat blijven doen?
Bel: 010 - 436 44 36 en u komt direct in de uitzending.
Kan ook via de mail. nu@rijnmond.nl