nieuws

Een boek waar een luchtje aan zit

ROTTERDAM - 'Naar inkt vissen' is het eerste boek in Nederland dat stinkt. De twee Rotterdammers Menno Smit en Edwin de Voigt lieten het boek over zeemansverhalen, heel toepasselijk, afdrukken in inkvisinkt.

Het boek ruikt daardoor naar haven, vis en zee. Schrijver Menno Smit hoopt dat de sterke lucht, die de inktvisinkt met zich meedraagt, zorgt voor een echte zee-belevenis tijdens het lezen.
Het idee van de inktvisinkt komt van ontwerpstudio Today Designers. Naast het alternatieve gebruik van inkt hebben de creatieve designers alles met de hand gezeefdrukt en later ingebonden met vissersdraad. Zij maakten eerder al het Vulkanenboek, volledig gedrukt met vulkaanas uit IJsland.
Beide auteurs hebben tien verhalen en gedichten geschreven. Tussen de verhalen door worden er tekeningen van twintig verschillende kunstenaars laten zien, ook getekend met inktvisinkt.
Ontwerpstudio Today Designers heeft 1,5 liter inkt opgehaald bij de Visafslag in Scheveningen. Hiermee hebben zij met een zeefdruk een eenmalige oplage gedrukt van zevenhonderd exemplaren.
Aanstaande vrijdag wordt het boek gepresenteerd in Utrecht. Dan start ook de officiële verkoop. Naar inkt vissen is te verkrijgen bij boekhandel Van Gennep en op de website van Today Designers.