nieuws

Erasmus heeft nieuwe ziekenhuisapotheek bij snelweg

ROTTERDAM - Het Erasmus MC gaat de behandelingen voor kinderen en mensen met zeldzame ziekten nog verder verbeteren. Het ziekenhuis heeft een nieuwe apotheek gebouwd waar de bestaande medicatie aangepast kan worden voor deze bijzondere groep patiënten. Eigen medicijnen zijn er voor deze groep niet.
Peter Roos, ziekenhuisapotheker van het Erasmus MC: "Onze ervaring is dat de industrie toch vaak kijkt naar de opbrengst. Onze kleine aantallen patiënten zijn dan niet zo interressant voor de industrie. Je ziet ook dat deze bedrijven zich terugtrekken uit Nederland en het medicijn niet meer op de markt brengen in ons land. We moeten het dan uit het buitenland halen."

De nieuwe ziekenhuisapotheek staat langs de snelweg A15 bij Gorkum en is een bijzonderheid voor ons land. Het Erasmus MC is het eerste ziekenhuis met eigen apotheek buiten de muren. Voor deze locatie is gekozen, omdat de vestiging zo beter toegankelijk is. Midden in het centrum van Rotterdam is niet handig in verband met de verkeersdrukte en in Gorinchem kon de apotheek ook groter worden.
Het gebouw is ontworpen door EGM architecten en kost ruim 20 miljoen euro. Aan de buitenkant lijkt het een gewoon bedrijfspand, maar eenmaal binnen blijkt dit een heel bijzondere en vooral high tech apotheek te zijn. Er staat de nieuwste apparatuur en hier kunnen op de schoonste en veiligste manier medicijnen gemaakt worden.
De komende weken worden het hele systeem nog getest en vanaf begin januari gaat de apotheek volledig in gebruik.