nieuws

Expositie Erwin Olaf in Het Nieuwe Instituut

ROTTERDAM - Een expositie met decors van fotograaf Erwin Olaf moet het Nieuwe Instituut in één klap op de kaart zetten bij het grote publiek. Dit weekend presenteert het Rotterdamse instituut zich tijdens een open huis met meerdere tentoonstellingen.
Na een fusie tussen het Nederlands Architectuur Instituut en verschillende Design en E-cultuur organisaties bestaat het Nieuwe Instituut al een tijdje. De locatie is het oude Architectuur Instituut bij het Museumpark, "maar bij het grote publiek zijn we nog totaal onbekend", zegt directeur Guus Beumer.
Met de tentoonstelling '1:1 Sets for Erwin Olaf' en de parallelle expositie Bekleiding met spannende behangsels, hoopt Het Nieuwe Instituut te laten zien wat ze in de toekomst van plan is. Directeur Beumer: "Geen geijkte tentoonstelling maar juist een kijkje in de keuken op de sets van een wereldberoemde fotograaf." De decors zijn gemaakt door ontwerper Floris Vos die ze maakt op basis van de ideeën van Erwin Olaf.
Erwin Olaf en Floris Vos hebben zelf 6 levensgrote decors uitgekozen en leggen de laatste hand aan de tentoonstelling omdat ze het belangrijk vinden het publiek te laten zien wat er allemaal komt kijken bij zo'n fotodecor. Olaf: "Voor mij is het ook best kwestbaar want ik laat hiermee zien hoe ik te werk ga en hoezeer ik samen met bijvoorbeeld met Floris een decor voor mijn droomfabriek, mijn verhaal en dus mijn foto bedenk en uitvoer."
Het Nieuwe Instituut heeft als opdracht innovatief te zijn op het gebied van architectuur, design en e-cultuur en daarmee 350 duizend bezoekers per jaar te trekken. "Dat gaat natuurlijk nooit lukken! Museum Boijmans van Beuningen trekt er zo'n 275 duizend dus ga maar na. Ik ben al superblij met een aantal ergens tussen de 150 en 250".