nieuws

'Scholieren stelen in winkels alles wat los en vast zit'

ROTTERDAM - Nederland is met ruim 1,2 miljard euro aan gestolen spullen wereldkampioen winkeldiefstal. Vooral scholieren jatten volgens de diefstalbarometer van beveiligingsbedrijf Checkpoint. Jongeren uit Hellevoetsluis herkennen zich er niet in.
"Ik ken wel mensen die wel eens wat stelen, maar zelf doe ik het nooit", vertelt Arjen Vermaat, leerling op middelbare school Jacob van Liesveldt. Ramon Jansen snapt niet dat jongeren dat doen. "Ze moeten gaan werken en geld verdienen. Kunnen ze de spulletjes die ze willen hebben kopen, in plaats van stelen."
Leerlingen van het Helinium of het Jacob van Liesveldt gaan vaak in hun tussenuur naar het dichtbij liggende winkelcentrum Evertseplein. Ron, filiaalmanager van de Albert Heijn, probeert het positief te benaderen. "We hebben wel eens een regel gehad dat leerlingen niet met hun tas naar binnen mochten, maar ze kunnen ook spullen in hun jas stoppen. We blijven in gesprek met jongeren, ouders en politie." Volgens de filiaalmanager heeft dat effect en wordt er minder gestolen.