nieuws

NRC-journalisten winnen persprijs

De winnende journalisten van NRC Handelsblad
De winnende journalisten van NRC Handelsblad
ROTTERDAM - De journalisten die misstanden onthulden rond moskee-internaten, zijn daarvoor woensdagavond beloond met de Rotterdam Persprijs 2013. De verslaggevers van NRC Handelsblad krijgen een glazen trofee en 5000 euro.
De onthullingen over onveilige toestanden bij moskee-internaten zorgden voor veel ophef in de lokale en landelijke politiek. Zo voerde minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) richtlijnen in voor de islamitische instellingen. Toch kwam de vermeende klokkenluider uiteindelijk met strafontslag op straat te staan.
De jury van de Rotterdam Persprijs koos de verhalen van NRC'ers Andreas Kouwenhoven en Esther Rosenberg unaniem uit het recordaantal van 29 inzendingen. De enorme impact van de verhalen was daarbij doorslaggevend.
''De verhalen maakten duidelijk dat, in tegenstelling tot de strenge eisen die de overheid aan alle vormen van kinderopvang stelt, de moskee-internaten in Rotterdam aan vrijwel geen enkele eis hoeven te voldoen'', oordeelde de jury.
De prijs is in het leven geroepen door het Rotterdams Dagblad. De prijs is bedoeld voor journalistieke producties op Radio, TV of in de krant en moet gaan over Rotterdam en omgeving.