nieuws

Karakus beveiligd wegens mogelijk moordplan

ROTTERDAM - Een 47-jarige Rotterdammer is woensdag opgepakt omdat hij mogelijk plannen had de Rotterdamse wethouder Hamit Karakus te laten doden. De verdachte zou een langlopend conflict met de gemeente hebben over een pand.
De politie zou dinsdag informatie hebben gekregen dat de 47-jarige man de wethouder wilde laten ombrengen. ''Op basis van de ontvangen informatie besloot het Openbaar Ministerie de wethouder te laten beveiligen, en de Rotterdammer aan te houden'', liet de politie weten.
Na de arrestatie doorzocht de politie het huis van de man. Karakus zou vanuit de gemeente betrokken zijn geraakt bij het conflict met de verdachte. Volgens een woordvoerder van het OM waren er aanwijzingen dat ''mogelijk ook anderen betrokken zijn'' bij de zaak.

Maatregelen

Het Openbaar Ministerie wilde woensdag verder weinig prijsgeven over de dreiging, die nog wordt onderzocht. Gemeente en OM willen evenmin veel kwijt over de beveiligingsmaatregelen.
Burgemeester Ahmed Aboutaleb liet weten geschokt te zijn door het nieuws. ''Hij heeft alle vertrouwen dat het Openbaar Ministerie en de politie dit tot de bodem zullen uitzoeken'', stelde de woordvoerder van de burgemeester.

Reacties

Volgens Aboutaleb zal het gemeentebestuur de bedreigde wethouder ''op alle mogelijke manieren'' ondersteunen bij het uitoefenen van zijn functie. De gemeente wil overigens niet zeggen of de dreiging invloed heeft op het werk van de wethouder.
Het vermeende moordplan leidde tot veel geschokte reacties uit de Rotterdamse politiek. Lees hier wat collega's van Karakus te zeggen hadden.