nieuws

Beroemde Erikken lezen voor uit Erik

ROTTERDAM - Erik of het klein insectenboek van Godfried Bomans is een klassieker uit de Nederlandse literatuur. Om Nederlanders aan het lezen te krijgen heeft de Rotterdamse bibliotheek allerlei beroemde Erikken uitgenodigd om voor te lezen uit het sprookje over hun naamgenoot Erik Pinksterblom.
Onder de beroemde Erikken zitten cabaretier Erik van Muiswinkel, radio-dj Erik de Zwart en RTV Rijnmond presentator Erik Lemmers. In estafette lezen zij in de bibliotheek voor uit Erik of het klein insectenboek. Dat doen de beroemde naamgenoten met veel plezier. "Bij Godfried Bomans is het altijd iets bijzonders. Het is een spannend jeugdboek", zegt Erik de Zwart.
De eerste herinnering aan Erik of het klein insectenboek gaat voor cabaretier Erik van Muiswinkel terug naar zijn kleutertijd. "Als ik me als vijf-jarige jongen als Erik voorstelde, kreeg ik er negen van de tien keer achteraan: Ohhhh van het klein insectenboek." Als tiener heeft hij het boek gelezen. "Ik was toen niet zo van de insecten en vond het best griezelig dat mijn naamgenoot net zo klein of groot was als een mier of een wesp."
Cabaretier Erik voegt eraan toe: "ik ben als kind heel veel voorgelezen en ik ben er absoluut van overtuigd dat dat mijn taalgevoel heeft gevormd." Daarmee onderschrijft Van Muiswinkel de missie van de voorlees-estafette van Erik of het klein insectenboek.
Deze voorlees-actie maakt onderdeel uit van de campagne 'Nederland leest' met als doel om meer Nederlanders aan het lezen te krijgen. Dat gebeurt elk jaar door een klassieker uit de Nederlandse literatuur opnieuw uit te geven en gratis te verspreiden onder leden van de bibliotheek. Daarnaast vinden er activiteiten plaats.
Het doel van lezen en voorlezen kan ambassadeur en NOS-icoon Philip Freriks goed verwoorden: "het is heerlijk als papa, mama of oma voorlezen. Lezen en voorlezen helpen bij je taalontwikkeling. Het is iets dat je verder brengt, ongemerkt en spelenderwijs als het ware."
RTV Rijnmond-presentator Erik Lemmers heeft het boek over zijn naamgenoot voor het eerst gelezen omdat hij als beroemde Erik gevraagd is voor de Erik-estafette-actie. "Het was een goede gelegenheid om Erik of het klein insectenboek te lezen en het is echt een heel grappig en spannend boek."