nieuws

Justitie laat slachtoffers met daders praten

ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie start een aantal proeven met herstelbemiddeling. Daarbij krijgt een slachtoffer van een misdrijf de mogelijkheid om een gesprek met een dader te hebben. Ook in Spijkenisse start een dergelijk project. Woensdagmiddag werd het startschot gegeven door staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie.
De voornaamste reden om slachtoffer en dader met elkaar in contact te brengen is volgens Teeven dat een slachtoffer zijn leven weer op orde krijgt. “Maar het is voor sommige slachtoffers ook belangrijk om te horen waarom een dader iets gedaan heeft of om een bepaalde beleving recht te zetten. Het kan ook helpen bepaalde angsten te overwinnen. Het zegt overigens niets over de straf die iemand vervolgens krijgt. Dat is een heel andere discussie en daar gaat een officier van justitie over. Zo’n gesprek kan een slachtoffer wel degelijk helpen.”
Nuttig voor slachtoffer
Volgens Teeven heeft een dergelijk gesprek niet altijd zin: “Als een slachtoffer het niet wil, moet je het ook niet doen. Maar ook als een dader ontkent, dan heeft het helemaal geen zin. Het doel van herstelbemiddeling is dat daders horen wat ze iemand hebben aangedaan en dat we hierdoor voorkomen dat ze voor de tweede keer de fout ingaan. Daarnaast is het belangrijk dat we voorkomen dat slachtoffers hun leven niet meer kunnen oppakken.”
Spijkenisse al gestart
In Spijkenisse is herstelbemiddeling al een paar weken mogelijk. Volgens burgemeester Mirjam Salet gaat het daarbij alleen om kleine delicten. “Geen roofovervallen of moorden, maar wel vernielingen, lichamelijk letsel door een vechtpartij of mensen die last hebben van overlast in hun buurt.”
Volgens Salet zijn de eerste resultaten positief: “Het gaat dan om mensen die een behoorlijke vechtpartij achter de rug hadden en er toch in geslaagd zijn om het met hulp van een wijkagent het op een goede manier op te lossen. Het slachtoffer heeft genoegdoening en heeft een actieve rol gespeeld en de dader heeft ingezien wat hij gedaan heeft.”
Slachtoffer opgelucht
Een slachtoffer van een zeer gewelddadige beroving erkent dat een dergelijk gesprek zin heeft gehad: “Ik had geen beeld meer in mijn hoofd van wat er precies gebeurd was en ging dit zelf invullen. Dat werd steeds heftiger. Ik wilde daarom horen wat er precies gebeurd was en waarom. Het heeft me enorm opgelucht en ik ga nu weer gewoon ’s avonds de straat op met mijn fiets.”