nieuws

Ook auto's van stadswachten krijgen een dichtregel

ROTTERDAM - Cultuurwethouder Antoinette Laan onthult donderdag een neon-dichtregel op het gebouw van Stadsbeheer aan het Kleinpolderplein in Rotterdam. Daarmee wordt stilgestaan bij de 25-jarige samenwerking tussen Poetry International en Stadsbeheer, de vroegere Roteb.
De regel die Laan onthult luidt 'Steden schuilen niet als het regent' en is afkomstig uit een gedicht van de Russische poëet Joseph Brodsky. Dezelfde regel is trouwens de titel van het jubileumboek.
Sinds 1988 rijden er vuilniswagens met dichtregels door Rotterdam. De primeur was een regel van Jules Deelder: 'Het gedicht in een bericht.'
Driehonderd brokjes
Door de jaren heen zijn ruim driehonderd brokjes poëzie van binnen- en buitenlandse dichters op de wagens terechtgekomen. De komende tijd krijgen ook de auto's van stadswachten en voertuigen van landmeters en wijkonderhoudsploegen een dichtregel.
"Mensen in de straat raken gehecht aan een regel", zegt directeur Bas Kwakman van Poetry International. "En voor de chauffeurs leidt het tot contact. Mensen openen hun deuren en er ontstaan gesprekken."
Vuil op woensdag
Saillant detail: Kwakman stuurde zelf ooit ook een dichtregel voor op de vuilniswagen in. "Hij zette haar buiten, net als het vuil op woensdag." Maar die werd door de toenmalige Roteb geweigerd. De reden? Het was volgens de Roteb niet overal op woensdag vuilnisdag.