nieuws

Beelden markeren de straat voor noodwinkels

ROTTERDAM - Het beeld De Steenhouwer van Han Richters is in 1940 in het centrum van Rotterdam geplaatst. Na het bombardement zijn er vrij snel noodwinkels in de stad gebouwd. De Steenhouwer is één van de beelden die min of meer 'de straat' bij die winkels in het verwoeste gebied, markeert.
Naast De Steenhouwer maakte Richters in die tijd De Architect, Man met Schop en Vluchtende Vrouw. Deze beeldjes zijn in cement gegoten en in oktober 1940 bij de noodwinkels aan de Coolsingel geplaatst.
Betrekkelijk kort na het bombardement van 14 mei 1940 zijn er noodwinkels in Rotterdam gekomen. Voor het postkantoor komt een dubbele rij winkels. Een deel ervan wordt in de jaren '50 gesloopt. De laatste noodwinkels verdwijnen pas eind jaren 60 van de Coolsingel.
De Steenhouwer van Han Richters is nu te zien op de tentoonstelling Echte Rotterdammers van Museum Rotterdam in gebouw Las Palmas op de Kop van Zuid. Het museum heeft in de collectie ook de De Architect en Man met Schop.
Van alle vier de beelden is ook het geboetseerde model voor het beeld in de collectie van Museum Rotterdam opgekomen.
De huidige plaats van het beeld De Vluchtende Vrouw is niet bekend. Museum Rotterdam en het Centrum voor Beeldende Kunst zouden graag weten wat er met dat beeld is gebeurd.
Heb je meer informatie hierover? Mail dan naar middagaandemaas@rijnmond.nl