nieuws

'Politie-inzet Feyenoordwedstrijden niet omlaag'

ROTTERDAM - Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam is niet van plan de politie-inzet bij thuiswedstrijden van Feyenoord terug te schroeven. "Ik vind het helemaal niet erg dat we uitblinken in behoorlijke politie-inzet bij wedstrijden waaruit in potentie ellende kan voortvloeien", aldus Aboutaleb.
Voor elke thuiswedstrijd wordt samen met de politie en het Openbaar Ministerie een risicoanalyse gemaakt, zo legde Aboutaleb donderdagmiddag uit in de Rotterdamse gemeenteraad. Aanleiding voor het debat is het programma De Rekenkamer, dat donderdagavond werd uitgezonden.
Uit het KRO-televisieprogramma blijkt dat Feyenoord met afstand de meeste politie-inzet heeft. In het seizoen 2011-2012 ging het om 27.206 uur. Op de tweede plek staat Utrecht met 16.500 uur, gevolgd door Ajax.
Rellen Maasgebouw
De verklaring voor het hoge aantal politie-uren is het rumoerige seizoen 2011-2012, met als dieptepunt de rellen bij het Maasgebouw. Maar ook andere jaren scoort Rotterdam een stuk hoger dan bijvoorbeeld Ajax of Utrecht.
Meerdere partijen in de gemeenteraad vragen zich af of het niet met minder politie kan. Aboutaleb zegt dat de extra inzet nodig is, omdat Feyenoordhooligans de afgelopen jaren geregeld bij incidenten betrokken zijn geweest. Maar ook de infrastructuur rond de Kuip vraagt om meer inzet, zo zegt Aboutaleb. Zo moeten wegen in de woonwijken om het stadion worden afgesloten om sluipverkeer te voorkomen.
Supportersvereniging ontevreden
De VVD is nog niet tevreden over de antwoorden van Aboutaleb en overweegt schriftelijke vragen te stellen om meer inzicht te krijgen is alle kosten en de risicoanalyses.
Ook de supportersvereniging van Feyenoord is ervan overtuigd dat de politie-inzet bij meerdere 'kleine' wedstrijden flink omlaag kan.