nieuws

Oud-topman Vestia ontkent salarisverhoging

Vestia
Vestia
ROTTERDAM - Oud-topman Staal van Vestia doorbreekt twee jaar na het schandaal rondom de woningcorporatie voor het eerst de stilte. De man die verantwoordelijk wordt gehouden voor het miljardenverlies van Vestia, heeft een interview gegeven aan NRC Handelsblad.
Daarin zegt hij dat hij nooit om salarisverhoging heeft gevraagd of dat hij op kosten van Vestia miljoenen euro's extra heeft gestort in zijn pensioenfonds.
Staal wordt gezien als de hoofdrolspeler in het Vestia-drama. De woningcorporatie balanceerde twee jaar geleden op de rand van de afgrond na verkeerd uitgepakte beleggingen in ingewikkelde financiële producten.
Miljardenschuld
Dat leverde de woningcorporatie een miljardenschuld aan de banken op. Vorig jaar zomer kocht Vestia die schulden af voor 2 miljard euro. Honderden Vestia-medewerkers verloren hun baan en de corporatie schrapte meer dan een miljard aan investeringen. Daarnaast werden honderden panden verkocht.
De topman stapte kort na het uitbreken van het schandaal op. Bij vertrek kreeg hij een premie mee van 3,5 miljoen euro. Dat viel zowel maatschappelijk als politiek verkeerd.
.
Claim
Begin deze maand kwam Vestia met een schadeclaim van 2 miljard euro tegen acht oud-commissarissen. De corporatie verwijt de acht onder meer dat ze onvoldoende toezicht hebben gehouden, zowel op Staal als op diens rechterhand Marcel de V..Laatstgenoemde wordt door Justitie verdacht van fraude.
Vestia wil ook dat Staal zijn vertrekpremie van 3,5 miljoen terugstort.