nieuws

KVNR op de bres voor Filipijnen

ROTTERDAM - De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) in Rotterdam heeft in totaal een bedrag van 350.000 euro beschikbaar gesteld voor hulp aan de slachtoffers op de Filipijnen.

De vereniging runt samen met het Scheepvaart en Transport College (STC) een zeevaartschool in de gemeente Palompon, een kustplaats op een van de getroffen eilanden. De school is door tyfoon Haiyan grotendeels verwoest.
“Op basis van de laatste informatie is de situatie dramatisch”, vertelt Erik Hietbrink van de STC-Group. Hij heeft dagelijks contact met het getroffen gebied. “Zeker 60 procent van ons complex op de Filipijnen is verwoest. We hopen dat alle studenten in Palompon nog in leven zijn. Maar dat kunnen we nog niet bevestigen.”
Nederlandse vloot
De zeevaartschool in Palompon werd in 2001 opgericht. In totaal werden er 1300 studenten opgeleid. Ruim 1000 oud-studenten werken nog voor de Nederlandse vloot.
“Wij hebben 250.000 euro uit onze eigen middelen uit de vereniging beschikbaar gesteld voor de wederopbouw”, vertelt Guido Hollaar van de KVNR. “Voor noodhulp in het gebied hebben we nog eens 100.000 euro opgehaald binnen ons netwerk. Binnenkort zal er een vliegtuig met noodhulp richting het gebied vertrekken.”
Toekomst
“Het belangrijkste is dat de mensen gezondheidszorg krijgen en eten en drinken”, vervolgt Erik Hietbrink. “We zullen blijven investeren in het gebied. Meehelpen om de mensen weer een toekomst te geven. Dat is het belangrijkste.”
Ook Hollaar maakt zich hard voor de zeevaartschool. “We zullen ze steunen. We gaan ervoor zorgen dat de school binnenkort weer open kan.”