nieuws

Het verhaal van Jack Dawson Green

ROTTERDAM - Het is 17 maart 1945. Twaalf Spitfires van 603 Squadron vallen verschillende spoorwegen in Nederland aan, met als doel het gebruik ervan door de Duitse bezetter te ontregelen. Eén van de piloten is de Australische adjudant-onderofficier Green.
Na spoorwegen in Den Haag en Utrecht vernield te hebben, zetten de toestellen weer koers naar de basis in Ursel in het al bevrijdde Belgie. Tijdens deze terugvlucht ziet Jack Dawson Green een militaire vrachtauto over de Brug bij Barendrecht rijden en meldt dit. Hij duikt vrijwel meteen omlaag om aan te vallen. Vanaf de grond wordt hevig afgeschut waargenomen.
Wanneer de toestellen zich weer in de formatie voegen wordt de White 2, het toestel van Green, vermist. Er is geen explosie of brand gezien en er wordt er gehoopt dat zijn vliegbekwaamheid hem in staat stelt veilig aan de grond te komen.
De Brug bij Barendrecht wordt beschermd door luchtafweergeschut van de Luftwaffe, waar zich op dat moment niemand van bewust is. Dit wordt Jack Dawson Green fataal. Op 18 maart 1945 wordt het lichaam van Jack met paard en wagen naar de Algemene Begraafplaats van Barendrecht gebracht.
De ouders van Jack in Australie krijgen hier geen bericht. Het zal nog anderhalf jaar duren voordat zij zekerheid krijgen over het lot van hun zoon.
In 1978 geeft het gemeentebestuur van Barendrecht aan Hans Onderwater opdracht een boek te schrijven over dit onderwerp. Hij slaagt erin de enige zus van Jack Green, Joyce Morgan, te vinden. Zij vertelt dat de familie er altijd van gedroomd heeft om naar Nederland te komen en het graf te bezoeken, maar dat is er vanwege de kosten en de lange reis nooit van gekomen.
In 2010 worden de dan 91-jarige Joyce Morgan en haar dochter Margaret uitgenodigd naar Nederland te komen. Op 3 mei 2010 wordt het naambordje ‘Jack Dawson Greenpad’ in het bijzijn van de Australische dames onthuld.
Dicht bij de plaats waar het vliegtuig gecrasht is, wordt door Joyce Morgan en de Australische ambassadeur, een zwart marmeren monument onthuld. Het graf en het monument zijn geadopteerd door leerlingen van groep 8 van twee basisscholen. Dit heeft ertoe geleid dat het verhaal van Jack Dawson Green in de omgeving bekend is geraakt.
Dit is een verhaal uit het Oorlogsverzetsmuseum Rotterdam.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl