nieuws

Tegeltjestunnel kost Dordrecht 9 ton

ROTTERDAM - Burgemeester en wethouders van Dordrecht denken dat de problemen met de tunnel in de Laan der Verenigde Naties voor 900.000 euro kunnen worden opgelost.
Al drie jaar vallen tegeltjes van de muur en zijn er lekkages. Wethouder Mos vertelde de Dordtse gemeenteraad dinsdagavond, dat er een plan van aanpak ligt. Hij zei dat de slepende perikelen met de tunnel hem "een kleur op de wangen" hebben gegeven.
De tunnel werd zes jaar geleden geopend en bij de bouw hield de gemeente bijna 10 miljoen euro over. De stad was verlost van de vaak dichte overweg op de drukst bereden spoorlijn van ons land. Maar na drie jaar, eind 2010, begonnen de problemen. Tegeltjes vielen van de tunnelwanden, die met netten werden afgeschermd, zodat ze niet op de weg vielen.

Getouwtrek

Ook bleken er constructiefouten in de tunnel te zitten, die lekkages veroorzaakten. Verder bleek de afwatering niet goed berekend en moet een rioolbuis vervangen worden. Over de schuldvraag is na juridisch getouwtrek advies ingewonnen bij TNO, dat de schuld verdeelde over een aannemer, de gemeente en ProRail.

Terugbetaald

De aannemer heeft 170.000 euro terugbetaald voor de loslatende tegeltjes. De klus zal nu geklaard worden door een ander bedrijf. Volgens Mos heeft die er voor gekozen om de tegeltjes in te metselen, in plaats van te plakken: "Maar ik heb er geen verstand van, ik heb me alleen laten verzekeren door deskundigen dat het nu goed komt".

Rekening

Of de resterende 730 mille geheel voor rekening van de gemeente komt, weet de wethouder nog niet: "Wellicht valt er nog meer te verhalen bij andere partijen, maar na drie jaar wordt het nu wel hoog tijd om de problemen te verhelpen". Als de gemeenteraad het voorstel vlot behandeld en het geld er voor uittrekt, wordt de 'tegeltjestunnel' begin volgend jaar aangepakt.