nieuws

Antes: 0% alcohol tijdens zwangerschap

ROTTERDAM - "Aanstaande moeders moeten nul komma nul alcohol nuttingen tijdens de zwangerschap". Dit zegt Sjef Czyzewski, directeur van zorginstelling Antes . "Veel mensen beseffen wel dat alcohol niet goed is, maar ze weten niet dat één avond doorzakken al blijvende schade voor het kind kan opleveren." Woensdag start een campagne om het publiek bewust te maken van de gevaren van alcohol tijdens de zwangerschap.
Foetaal Alcoholsyndroom
Een van de gevolgen is FAS, het Foetaal Alcoholsyndroom. Per jaar worden 500 kinderen met deze aandoening geboren. Op dit moment lijden tussen de tien en twaalfduizend Nederlanders aan FAS. Kenmerken zijn: beschadigingen aan het centrale zenuwstelsel, nieren of hart. Beperkte cognitieve vaardigheden, hyperactiviteit en autisme. Volgens Czyzewski zijn kinderen met FAS levenslang geestelijk en lichamelijk beschadigd.
Begeleiding
Czyzewski van Antes (voorheen Bouman GGZ) zegt dat er in Nederland te weinig bekend is over FAS. Daardoor krijgen kinderen niet de juiste begeleiding.
Ze belanden vaak in tehuizen voor kinderen met een geestelijk of lichamelijk gehandicapte kinderen. En dat is zonde, zegt Czyzewski, want ze kunnen best wel wat, mits ze op de goede manier in worden begeleid.
Structuur
Cyntia is 18 jaar en heeft FAS. Haar moeder dronk stevig toen ze in verwachting was van Cynthia, maar ook van haar 1 jaar oudere zus.
Beiden hebben het Foetaal Alcoholsyndroom.Cynthia woont bij haar tante. Die zorgt er vooral voor dat er structuur is en dat ze haar dagelijkse taken in een schriftje ziet, want Cynthia onthoudt slecht dingen.

Gastouder

Cynthia wil heel graag met kinderen werken, bijvoorbeeld als gastouder. Maar mede omdat haar IQ te laag is, mag ze niet naar die opleiding. "Ik vind dat ze meer naar haar mogelijkheden zouden moeten kijken, want ze voldoet echt aan alle voorwaarden om kinderen te kunnen verzorgen", zegt haar tante Eurydice Silva.
Ook over de toekomst is ze positief. "Ze staat ingeschreven voor begeleid wonen. Als ze daar in komt kan ze lekker naar haar werk. Ze kan koken en voor zichzelf zorgen. Er is zeker hoop voor haar".

Fotoboek

Woensdag verschijnt het fotoboek FAS met indringende rapportages over de gevolgen van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. Dit boek wordt aangeboden aan wethouders van Rotterdam, Dordrecht, Spijkenisse en Vlaardingen.
Antes is de overkoepelende organisatie van Delta Psychiatrisch Centrum en Bouman GGZ Verslavingszorg.