nieuws
Archeologen vinden oude stadszegel van Rotterdam
ROTTERDAM - Archeologen hebben waarschijnlijk het oudste stadszegel van Rotterdam gevonden. Het gaat om een zegel uit de 14e eeuw van bijenwas dat in een koperen doosje eeuwenlang, meters onder de grond, bewaard is gebleven.
Het Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam (BOOR) licht het verhaal over de vondst toe in een fors rapport.
Tegenzegel
De vondst heeft een diameter van slechts 2 centimeter en is voorzien van een randtekst en afbeelding. De tekst luidt: CLAVIS.SIGILLI.DE.ROTTERDAM, hetgeen betekent: “sleutel van het Rotterdamse zegel”.
De tekst maakt duidelijk dat het gaat om een contra- of tegenzegel. Dit type zegel werd in de Middeleeuwen tegen de achterzijde van een groter zegel gedrukt dat aan een akte hing. Het aanbrengen van een tegenzegel diende om het vervalsen van oorkonden tegen te gaan. Zonder tegenzegel kon een vervalser namelijk het grootzegel aan de achterzijde los snijden en het aanbrengen aan een andere oorkonde.
Markthal
Specialisten schatten dat deze zegel rond het jaar 1300 afkomstig is. Eerder was al een zegel gevonden uit 1351.
Het koperen doosje met het zegel is gevonden in een huis dat dateert van rond 1400, op de plek waar nu de Markthal wordt gebouwd. ''Gelet op de ouderdom is de eigenaar zuinig geweest op het zegel'', aldus de gemeente.