nieuws

Dordtse babyhuis geopend

ROTTERDAM - In Dordrecht opende woensdagmiddag het babyhuis zijn deuren. Het pand aan de Brouwersdijk in de wijk Krispijn is bedoeld voor moeders die hulp nodig hebben met hun pasgeboren kind.
In het babyhuis staat altijd een team klaar van vrijwillige professionals. Zij kijken per situatie welke hulp het kindje en de ouder nodig hebben. In totaal kunnen zij de zorg dragen van zes baby’s. "Maar we gaan nog niet gelijk beginnen met 6 hoor!", vertelt Marianne Wamelink van de Stichting Babyhuis. "We vinden het belangrijk dat iedereen rustig op elkaar ingespeeld kan raken, zodat de zorg voor de baby'tjes optimaal is."

Betrokkenheid ouders

In het babyhuis blijven de biologische ouders altijd betrokken en worden ze zelf ook begeleid. Het doel is dat de biologische ouders uiteindelijk zelf voor het kindje gaan zorgen. "Dat kan een lange tijd duren voordat het zover is of het kan snel gaan. Het belang van het kind staat in ieder geval voorop!" De hoop is ook dat met het babyhuis kan worden voorkomen dat een kind echt uit huis geplaatst wordt.

Vondelingenluik

Over het babyhuis is de afgelopen maanden veel ophef geweest. Er waren plannen voor een luikje, waar moeders anoniem een kind te vondeling konden leggen. Vooral de politiek was het daar niet mee eens, omdat zo'n luik het te makkelijk zou maken om je kind achter te laten. Om die reden komt er voorlopig geen dergelijk luik in het Dordtse babyhuis. "We hebben het echt losgekoppeld van elkaar. We willen namelijk niet dat de kindjes in het babyhuis last krijgen van het gedoe rondom het vondelingenluik. Daarom openen we het eerste babyluik straks in Papendrecht."

Dag van de rechten van het kind

De opening van het babyhuis is niet geheel toevallig woensdag. Dan is het namelijk 'de dag van de rechten van het kind'. Over een maand worden de eerste kindjes verwacht. Het vondelingenluik in Papendrecht opent in februari.