nieuws

'Geldwagen dacht niet aan sinkhole, maar aan overval'

ROTTERDAM - Heftig wuivend probeerden ondernemers aan de Stuttgartstraat op het Rotterdamse bedrijventerrein Noordwest dinsdagmiddag het verkeer om te leiden. Er gaapt een enorm gat in het wegdek. "Een geldwagen dacht dat het om een overval ging", zegt Vincent Hollebeek.
Het gat ligt direct voor het bedrijf van ondernemer Hollebeek. Hij zag het als een van de eerste en zette met zijn collega's direct de straat af.

Sinkhole

Het gaat om een sinkhole of verdwijngat. Het ontstaat vaak door het instorten van een holte onder de grond. Bekijk hier foto's van een aantal extreme voorbeelden in het buitenland.
Hollebeek vertelt dat tijdens de spits en door de drukte op de Matlingestraat veel verkeer over de naastgelegen Stuttgartstraat gaat: "Er reed gisteren een enorme kraanwagen door de straat en nog geen vijf minuten later zat er een gat in de grond.''
Een dag later beschrijft de ondernemer de huidige situatie: "De straatstenen hangen er nog bij. Het gat loopt ook onder de grond door naar achter toe."

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat er zo'n gat ontstaat aan de Stuttgartstraat. Ondernemer Darius Taghavi kan zo vier plekken aanwijzen: "Twee maanden geleden een stukje verderop en ook afgelopen jaar bij een ander bedrijf."
De laatste keer duurde het vier weken voordat het probleem was opgelost. Veel bedrijven zijn daar niet over te spreken. Fred Marree van Stadsbeheer Rotterdam geeft toe dat vier weken lang is, maar heeft wel een verklaring: "Dat heeft te maken met onderzoek naar de oorzaak. Er zijn toen wat grondmonsters genomen. Nu weten we wat er aan de hand is en rekenen we erop dat het binnen een of twee dagen is opgelost."

Riolering

Volgens Stadsbeheer Rotterdam is het gat veroorzaakt doordat het zand onder het wegdek is weggezakt. Fred Marree: "En dat komt weer doordat bij het hoofdriool een afsluitkapje los is geschoten. Dat moeten we nu snel gaan dichten."
Bedrijven aan de Stuttgartstraat verklaarden in eerste instantie te hebben gehoord dat het aan hun riolering lag: "Maar het kan toch niet dat bij ieder bedrijf de riolering kapot is?", vraagt ondernemer Hollebeek zich af.
Volgens Stadsbeheer is dat ook niet het geval en gaat het om de hoofdriolering.