nieuws

'PvdA heeft niets geleerd'

ROTTERDAM - In de Rotterdamse politiek is verbaasd gereageerd op de terugkeer van de omstreden oud-voorzitter van deelgemeente Feijenoord Seyit Yeyden. De PvdA'er staat op de derde plaats van de kandidatenlijst voor de gebiedscommissie van Feijenoord.
De gebiedscommissies zijn de opvolgers van de huidige deelgemeenten. In maart zijn er verkiezingen.
Wat uit te leggen
Volgens VVD-fractievoorzitter Maarten van de Donk heeft de PvdA heel wat uit te leggen aan de kiezers: "Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de integriteit van Yeyden en daar is hij ook voor opgestapt.”

Ook binnen de PvdA is er kritiek. Oud-fractievoorzitter in Feijenoord Faouzi Achbar is benieuwd hoe de partijtop met de zaak om zal gaan: "Ik heb vandaag wat prominente PvdA'ers gesproken en ook die zijn er enorm van geschrokken.''
Fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam Ronald Schneider is van mening dat de PvdA kennelijk helemaal niets heeft geleerd van het onderzoeksrapport van Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING).

BING

Yeydens hoge plek is opvallend, omdat de oud-bestuurder eerder dit jaar opstapte naar aanleiding van een onderzoek van BING naar de politieke cultuur in Feijenoord. BING bevestigde dat vriendjespolitiek en machtsbederf een rol speelden binnen het bestuur van Feijenoord.

Tweede kans

Yeyden zelf ziet geen problemen met zijn mogelijke terugkeer in de lokale politiek en wil juist graag meewerken aan het verbeteren van de cultuur binnen Feijenoord: "De partij heeft me gevraagd en ik heb ja gezegd. Ik ben destijds opgestapt om ruimte te maken voor het debat over het BING-rapport, maar wil die periode nu achter me laten.’’
Volgens de kandidatencommissie van de PvdA is er grondig met Yeyden gesproken en is hem een tweede kans gegund. "Je moet niet doen alsof er niks gebeurd is, maar iemand is ook niet voor eeuwig vervloekt," zegt oud-wethouder Els Kuijper van de kandidatencommissie.