nieuws

Rotterdam koopt schuld af van minima

ROTTERDAM - De voormalige Sociale Dienst van de gemeente Rotterdam heeft met 1 miljoen euro een premie-achterstand van 2500 uitkeringsgerechtigden bij de zorgverzekeraar Zilveren Kruis afbetaald. De gemeenteraad is daar niet over ingelicht omdat de dienst bevoegd was de deal zelf af te sluiten.
Dat zegt de gemeente naar aanleiding van een bericht daarover in het AD. In totaal ging het om een schuld van 7 miljoen euro in 2011, waarvan Rotterdam 1 miljoen betaalde. Het resterende bedrag is opgehoest door het College van Zorgverzekeraars (CVZ), maar een groot deel is afgeboekt door Zilveren Kruis.
Rotterdam maakte de deal om wanbetalers te beschermen tegen nog meer financiële ellende. De gedachte is dat als wanbetalers als zodanig in de registers zouden komen te staan, hun problemen nog groter worden. Naast een premie-achterstand zouden ze dan ook nog een boete kunnen krijgen.
De gemeente zegt dat het geld bij de uitkeringsgerechtigen wel wordt teruggevorderd. Over de afspraak met Zilveren Kruis is individueel met gemeenteraadsleden gesproken, maar het is onduidelijk of het ook officieel aan de gemeenteraad is voorgelegd. ''Dat zoeken we nu precies uit'', aldus de gemeente.
Verantwoordelijk wethouder Florijn komt donderdag met een brief aan de raad.