nieuws

Rotterdams Jaarboekje 125 jaar

ROTTERDAM - Het Rotterdamse Jaarboekje viert dit jaar het 125-jarig bestaan. In 1888 neemt de gemeentearchivaris J.H.W. Unger het initiatief tot de uitgave; hij wil graag meer publicaties over het verleden van Rotterdam. Het Stadsarchief Rotterdam is sindsdien de uitgever en dankzij de steun van de historische vereniging Roterodamum kon het jaarboekje vanaf 1947 elk jaar verschijnen.
Het Rotterdams Jaarboekje 2013 wordt gepresenteerd in het Sint Franciscus Gasthuis in aanwezigheid van SP-voorman Emile Roemer. Zijn vader is één van de hoofdpersonen uit een artikel in de uitgave van dit jaar.
Het artikel is geschreven door Aad Koster en Pierre Pijpers en gaat over een katholieke verzetsgroep die in de Tweede oorlog is opgericht. Deze verzetsgroep opereert vanuit het Sint Franciscus Gasthuis en drukt en verspreid de illegale krant 'de Wacht'.
Vanuit de kelder wordt het krantje gedrukt door leden van een hulpbrigade die is ingesteld door het ziekenhuis. Dit naar aanleiding van de bomaanslag op het ziekenhuis, waarbij veel doden en gewonden vallen. Eén van de jongens is thuis al begonnen met een illegaal krantje, in 1943 begint de groep met 'de Wacht'. In 1943 moet iedereen van de Duitse bezetter de radio inleveren, zodat veel Nederlanders van informatie van Radio Oranje verstoken blijven.
In de kelder van het ziekenhuis staat illegaal nog een radio. Mede dankzij dit medium kan de verzetsgroep het krantje maken. Een risicovolle onderneming, de redactie en verspreiding wordt gescheiden om maar niet op te vallen. Eén van de verzetsleden is Chris Roemer.
In het Rotterdamse Jaarboekje 2013 staan naast de samenstelling van het gemeentebestuur en de dagelijkse kroniek met de belangrijkste gebeurtenissen bevat het Jaarboekje ook 'In Memoriams'.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl