nieuws

Dordrecht krijgt een herdenkingsbos

ROTTERDAM - In Dordrecht wordt zaterdag herdenkingsbos De Vlinder geopend. Er staat nog niet één boom, maar de eerste elf zijn al besteld.
Het nieuwe bos moet groeien achter het bos De Elzen, niet ver van de Viersprong, in de Dordtse Biesbosch. Voor 385 euro kan iedereen een boom laten planten, ter nagedachtenis aan iemand die overleden is.

Garantie

Voor dat geld krijg je een boom, met een plaatje met de naam van de dierbare en tien jaar garantie. Gaat de boom binnen die periode dood, dan plaatst Staatsbosbeheer een nieuwe. Het initiatief voor het herdenkingsbos werd genomen door het Dordtse echtpaar Van der Linden, dat in 2004 hun 26-jarige zoon verloor.

Nieuw leven

"Ron overleed aan kanker en familie in Canada vroeg ons om een boompje voor hem te planten. Nieuw leven als herinnering aan een dode. Zo kwamen we op het idee. In ons land kon dat destijds alleen in Dronten, waar de KWF een herdenkingsbos had. Dat moet in Dordt ook kunnen, dachten we toen", aldus Marianne van der Linden.

Afgewezen

Het idee werd in 2007 ingediend en een jaar later door de gemeente Dordrecht afgewezen. "Maar het idee is wel in een la blijven liggen", weet raadslid Henk Tazelaar. "En wethouder Harry Wagemakers heeft het er weer uitgetrokken toen de plannen werden gemaakt voor de Nieuwe Dordtsche Biesbosch", aldus de fractieleider van de Verenigde Senioren Partij.

Wandelpad

Uiteindelijk rolde er als locatie de Louisa en Cannemanpolder uit. Vanaf de parkeerplaats van bos De Elzen legde de gemeente een wandelpad aan naar die plek. Inmiddels zijn daar al elf gaten gegraven, waar zaterdag de eerste bomen in geplant worden. De bomen kunnen besteld worden bij de Stichting Herdenkingsbos De Vlinder: www.vlinderbos-dordrecht.nl