nieuws

Florijn over zorgpremie: 'Beter als raad het had geweten'

ROTTERDAM - Het was goed geweest als de gemeenteraad beter was geïnformeerd over het afkopen van de premieachterstand van uitkeringsgerechtigden. Dat zei wethouder Florijn donderdagmiddag tijdens een debat in de Rotterdamse gemeenteraad.
Donderdag werd bekend dat Rotterdam een miljoen euro heeft uitgegeven om 2500 uitkeringsgerechtigden van hun schulden af te helpen. Florijn wilde voorkomen dat de wanbetalers in nog meer financiële ellende zouden komen. De gemeenteraad werd over het besluit niet ingelicht.
Geld moet terugbetaald
Hoewel er geen regels zijn overtreden gaf de wethouder toe dat het goed was geweest als de raad op de hoogte zou zijn gebracht. Florijn zei verder in het debat dat het nog steeds de bedoeling is dat het geld wordt terugbetaald. Maar de ervaring leert dat in dit soort situaties slechts een kwart van het geleende geld terugkomt.
Verkeerd signaal
De gemeenteraad is verdeeld over het afkopen van de schuld. Leefbaar Rotterdam, VVD en het CDA vinden dat een verkeerd signaal wordt afgegeven, omdat andere Rotterdammers met een uitkering ook alle eindjes aan elkaar moeten knopen om rond te komen. De linkse partijen hebben meer begrip voor het besluit.
Nieuw beleid
Vanaf dit jaar is een nieuw beleid ingezet rond de collectieve zoegverzekeringen. De premie wordt nu vóór de uitbetaling al van de bijstandsuitkering afgetrokken. Zo wil Florijn voorkomen dat mensen met een uitkering opnieuw premieachterstanden oplopen. Volgende week woensdag wordt in het stadhuis opnieuw over het onderwerp gedebatteerd.