nieuws

'Oswald deed 't in z'n eentje'

ROTTERDAM - Voor Maarten van Rossem staat het vast: het was geen complot, maar Lee Harvey Oswald heeft in z'n eentje president John F. Kennedy vermoord. Dat zei hij donderdagavond in de Schiedamse bibliotheek, waar een drieluik over JFK wordt georganiseerd.
Amerika-deskundige Van Rossem is zelf naar Dallas, Texas afgereisd om te zien of het mogelijk was: vanuit een pakhuis op zo'n zeventig meter afstand de passerende president neerschieten. "En het kan. Zelfs iemand die niet kan schieten, zoals ik zelf, zou het kunnen."
Complottheorieën
En precies vijftig jaar geleden, op 22 november 1963, deed Oswald het dus ook. "Alleen", zegt Van Rossem, "al die complottheorieën zijn pas veel later gekomen. De CIA, Castro, de mafia, je kunt het zo gek niet bedenken..."
Lone wolf
Van Rossem ziet Oswald als de beruchte 'lone wolf', iemand die uit onvrede een daad wil stellen. "Dat is het enige motief dat ik kan bedenken. Zoiets als Karst T. hier op koninginnedag deed, met z'n autootje." En over 'JFK', de befaamde film van regisseur Oliver Stone: "Onzin, die Stone heeft alles bij elkaar verzonnen. Een fabulant!"
Drieluik
Het drieluik over Kennedy in de Schiedamse bibliotheek gaat vrijdagavond verder met 'Killing Kennedy', waarbij aan de hand van filmfragmenten de belangrijkste theorieën over de aanslag passeren. Zaterdagavond worden herinneringen aan Kennedy opgehaald en is er een JFK-quiz.